17 december 2017

Kerst

Geschreven door Jan Klijnsma

 

KERST
Iemand vertelde mij dat binnen de geloofsgemeenschap iedereen zo langzamerhand wel weet wat Kerst betekent. Maar herkennen wij dat echt wel? En doen wij er dan ook echt wel wat mee. Laten we mensen delen in ons kerstgevoel. Ik ken mensen die eten met kerst een eenvoudige boerenkool maaltijd. Dat is even gezellig als een luxe maaltijd. En het geld dat ze voor uitsparen, geven ze aan een goed doel. Ziet u zo eenvoudig kan het zijn. Herken je God in het kerstgebeuren? Ik wil u een kerstverhaaltje van René Hornikx meegeven om over na te denken:
Driemaal heb je God niet herkend.
Met de winter voor de deur weegt het alleen zijn mevrouw Snelders zeer zwaar. Ze zou graag iemand te gast willen hebben voor wie ze kon zorgen, met wie ze kon praten. Op een nacht verscheen aan haar een engel. De engel vertelde dat ze bezoek zou krijgen van een belangrijke gast. “Wees attent en waakzaam”, had de engel gezegd.
De ochtend kon niet vroeg genoeg komen vol goede moed stond ze op en begon haar huis schoon te vegen. Het was een bedrijvigheid. Plotseling verstoorde de bel haar in haar werk. Dat is mijn gast, dacht ze en rende naar de deur. Voor haar stond een man, sjofel gekleed, met een lange vieze baard en een kapotte broek. Toen ze hem zag moesten bijna kokhalzen. De bedelaar vroeg om een boterham. Mevrouw Snelders verontschuldigde zich en zei: “ik verwacht een belangrijke gast” en liet de deur in het slot vallen.
Naast vegen begon ze aan het klaarmaken van de maaltijd. Als snelsiste het vlees in de pan. En boven de keukengeluiden uit hoorde ze de deurbel voor de tweede maal. “Mijn gast “, riep ze en vloog naar de deur. Voor haar stond een keurige dame die een bijdrage vroeg voor kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. “U komt ongelegen ik heb het te druk”, zei mevrouw Snelders. Met een klik sloot ze de deur.
Nu begon ze met het klaarmaken van de tafel. Ze poetste het zilveren bestek en schikten de tafel. En terwijl ze daarmee bezig was, ging de deurbel voor de derde maal. De pastoor stond aan de deur. Hij vroeg aan medewerking voor het secretariaat van de gemeente. Ze had er nu geen tijd voor.
Die nacht verscheen engel opnieuw. Hij zei: “driemaal heeft iemand bij je aangebeld en stond de belangrijke gast voor je. Tot driemaal toe heb je God niet herkend.
Ik wens u een gezegend kerstfeest!
Ds. Jan F. Klijnsma

Gerelateerd