6 juni 2024

De wereld verbeteren…

Geschreven door René van Dijk

Nou dat weer. Kijkt een kip me angstig aan, vanaf een paginagrote advertentie in de krant van dinsdag. Alsof ze wéét: die man, schijnbaar kalm gezeten op de bank, heeft bloed aan zijn handen.
Wel, ik zal ‘t u maar meteen bekennen: ze heeft gelijk. Dat komt, als dienstplichtig soldaat was ik een keer op bivak en de leiding beval ons kippen te slachten. Zelf moest ik een exemplaar klemvast houden, terwijl mijn maat met zijn dienstzakmesje de keel doorsneed. Plukken en ingewanden eruithalen deden we ook en de veldkok gooide het vlees in een grote pan. Ik weet niet wat het doel van deze operatie was: leren overleven of leren doden. Of beide natuurlijk. Maar dan weet u het, voor veel meer mannen dan u al dacht, kunt u beter een straatje omlopen.
Die krantekip lijkt mij nu te vragen iets goed te maken. Althans, ik kan nu het kippenwelzijn en de voedselveiligheid bevorderen, zo luidt de tekst. Heel simpel: een petitie tekenen door een QRcode te scannen. En dan gaat onze overheid alle niet-EU-kippen aan de grens tegenhouden, zo is de bedoeling. Speciaal de Oekraïnekippen-tsunami moeten we niet willen, zo staat erbij. Die komen sinds die oorlog maar zonder EU-heffingen binnen alsof Barneveld al niet vol zit.
Ik ren gelijk naar mijn koelkast. Daarin zit een maaltijdsalade met gegrilde kip en een gekookt ei. Maar op de verpakking staat niets over de herkomst. Niet echt te boycotten dus. Daarnaast is QRscannen voor mij als digibeet onmogelijk. Snik, ik kan de wereld he-le-maal niet verbeteren zo! Misschien even bellen met de organisatie achter deze advertentie? Dat is de Nepluvi. Nooit van gehoord, blijkt te zijn de Vereniging van de Nederlandse PluimveeVerwerkende Industrie. Voorzitter daarvan is Gert-Jan Oplaat, ook nooit van gehoord, maar voorheen VVD-kamerlid en thans BBB-senator. Zal vast een fijne man en vader zijn, zie ik verder googelend. Gewoon een Mavo-diploma, PKN en schrijver van kerstverhalen in het Twents. Maar oei, ik lees ook dat hij in juli 2004 samen met ene Wilders, toen nog VVD-collega, in een pamflet pleitte voor een hogere maximumsnelheid op snelwegen. Ja kijk, ik kan in geen enkel opzicht staan achter iemand met zulke gevaarlijke opvattingen.
Hehe, heb ik me daar even goed uit kunnen praten, om maar lekker niks te hoeven doen. En het sluit ook zo mooi aan op de AdRem van april (met als thema ‘vrijheid’), waarin een 11-jarig Oekraïens meisje in De Bilt door de kamer danst juist vanwege onze hulp.
Maar o, wat moet ik er dan weer mee dat in hetzelfde nummer André Meiresonne ons Remonstranten oproept om ons uit te spreken tegen ‘het opkomende autoritaire denken’, dus met name tegen die Wilders? In 1935 namen we landelijk een vergelijkbare resolutie aan! Ingewikkeld allemaal. Ik ga er maar eens op broeden en voel me dus al beter dan die dwaze kip uit Jeremia 17:11, die niets deed.