Interieur

Interieur van de

Remonstrantse kerk te Dordrecht

De Remonstrantse Kerk in Dordrecht is gebouwd in de jaren 1900-1901, op ‘een menselijke schaal’ zoals toen zo mooi gezegd werd. Architect was H.A. Reus. Hij hanteerde een sobere Jugendstil stijl. De gebrandschilderde ramen en de muurschilderingen kwamen pas later.

Opmerkelijk is de rondboog boven de voordeur, met de inscriptie van een bij de remonstranten van ouds hooggehouden zinspreuk: ‘Eenheid in het nodige, Vrijheid in het onzekere, In alles de Liefde’. De rondboog wordt gedragen door twee zuiltjes met daarop een duif, symbool van de vrede. In de top van de entree is het Christusteken met de alpha en omega aangebracht. Boven de entree is een glas-in-loodraam geplaatst met een voorstelling van een witte lelie, die staat voor reinheid. Het geheel wordt bekroond met twee zonnekransen op de nok van de toren, als symbool van het licht.

Het interieur wordt opgeluisterd door vele unieke Jungendstil details, zoals de kroonluchters, het houtsnijwerk aan de preekstoel, de kerkbanken, de muurschilderingen en de ramen.